Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

Δράση και απόδραση στην Σαμοθράκη

Επιμέλεια: Μαριάννα Κουρκούνη

Εδώ δεν θα βρεις ούτε την έντονη νυχτερινή ζωή των Δωδεκανήσων, ούτε την κοσμικότητα του Ιονίου. Μίλια μακριά και από τα στερεότυπα που ακολουθούν τα αρχετυπικά κυκλαδονήσια, η Σαμοθράκη θα γίνει οικεία εικόνα και αγαπημένος τόπος επιστροφής όσων αποζητούν διακοπές γεμάτες ενέργεια και ζωογόνες συγκινήσεις που προσφέρει το φυσιολατρικό back-to-the-roots. Ρυάκια και ορμητικοί καταρράκτες, οδοιπορικά μονοπάτια, μεγάλες δασικές εκτάσεις, φαράγγια και τοποθεσίες που ευνοούν τον θεματικό τουρισμό (αρχαιολογικό, θρησκευτικό και ιαματικό) είναι τα βασικά συστατικά που σκιαγραφούν το προφίλ του στολιδιού του Θρακικού Πελάγους.

Από την Αλεξανδρούπολη αριβάρει το πλοίο για να δέσει στην Καμαριώτισσα, μια περιοχή της Σαμοθράκης που σφύζει από ζωή. Στα εστιατόρια, τις ψαροταβέρνες, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και τα ξενοδοχεία που συναντάς εκεί γύρω από το λιμάνι θα… πιάσεις σήμα με τον πολιτισμό. Πέντε χιλιόμετρα προς το εσωτερικό του νησιού και σκαρφαλωμένη στις πλαγιές του βουνού θα βρεις την πρωτεύουσα του νησιού, τον παραδοσιακό διατηρητέο οικισμό της Χώρας (αλλιώς Κάστρο ή Σαμοθράκη) με τα πέτρινα σπίτια, τα στενά καλντερίμια, το Κάστρο αλλά και την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου που φυλάει την περιοχή από το 1875. Το Ιερό των Μεγάλων Θεών και «σπίτι» της Νίκης της Σαμοθράκης που πλέον κατοικεί στο Λούβρο βρίσκεται στην βορεινή Παλαιόπολη, όπως επίσης και το Αρχαιολογικό Μουσείο. Οι ζεστές θειούχες πηγές έχουν κάνει γνωστό τον οικισμό Θέρμα και το ξωκλήσι της Παναγίας Κρημνιώτισσας, ένα από τα εκατοντάδες του νησιού, σε καλεί για θέα και διαλογισμό στα νότια, κοντά στην Παχιά Άμμο.
Οργιώδης βλάστηση, πολλά φαράγγια για «περάσματα», βάθρες - δηλαδή φυσικές πισίνες που δημιουργούν μέσα στα βράχια οι καταρράκτες- με κρυστάλλινα νερά  για τολμηρούς και ορμητικά ποτάμια για canyoning συνθέτουν μεν την εικόνα ενός επίγειου παράδεισου που δεν έχει αφεθεί όμως στη ραστώνη του καλοκαιριού. Η Γριά Βάθρα βρίσκεται μέσα σε ένα υπέροχο τοπίο στα Θερμά που στολίζουν αιωνόβια πλατάνια και φτέρες. Το σκηνικό συμπληρώνουν λίμνες και μικρά ορμητικά ρυάκια τα οποία συντηρεί με τα νερά του ο καταρράκτης που έρχεται με φόρα από τον Σάο, το επιβλητικό βουνό το οποίο ντόπιοι και πεζοπόροι φωνάζουν και Φεγγάρι.
Ένα 30λεπτο μονοπάτι οδηγεί στην πρώτη βάθρα του ποταμού Φονιά που «γράφει» κατά μήκος τον χείμαρρο διασχίζοντας ένα πλούσιο δάσος με πλατάνια. Ο δρόμος γίνεται πιο δύσβατος και συνεχίζει με κατεύθυνση προς την Κλείδωση, όπου και βρίσκεται ο μεγαλύτερος καταρράκτης του νησιού που ξεχύνεται από ύψος 35 μέτρων. Ακολουθώντας τη φορά του Φονιά προς τις εκβολές του συναντάς την Βδελολίμνη, μια ρηχή λίμνη που σκιάζεται από ένα δάσος σκλήθρων ενώ στην παραλία όπου εκβάλλει ο χείμαρρος θα δεις τον μεσαιωνικό Πύργο του Φονιά. Το φαράγγι του Κρεμαστού είναι ίσως ένα από τα πιο συναρπαστικά σημεία του νησιού για canyoning. Γενικότερα όμως, η λίστα με τις δραστηριότητες της Σαμοθράκης είναι ανεξάντλητη. Με πολύ προσοχή και ειδικό εξοπλισμό μπορείς να κάνεις από αλεξίπτωτο πλαγιάς και mountain bike μέχρι καταρρίχηση και scuba diving.
Αν και η εμπειρία του μπάνιου στις βάθρες υπερισχύει έναντι των άγριων ακτών της Σαμοθράκης, όλο και κάποια  όμορφη παραλία θα βρεις για να κάνεις διάλειμμα από τη δράση και χαλαρές απλωτές. Η μοναδική αμμουδιά σε όλο το νησί είναι η Παχιά Άμμος στην νότια πλευρά που είναι περιτριγυρισμένη από ελαιώνες. Παίρνοντας το δρόμο από το λιμάνι της Καμαριώτισσας προς τη βόρεια ακτογραμμή συναντάς την ατέλειωτη βοτσαλωτή παραλία των Κήπων που αγναντεύει την Τουρκία ενώ εάν σε ελκύουν οι υποβρύχιες… αποστολές, οι Μακρυλιές και το Λάκωμα είναι οι παραλίες σου. Τέλος, σημείωσε πως στον Βάτο με το ψιλό βοτσαλάκι και τα γαλαζοπράσινα νερά φτάνεις μόνο με πλοιάριο.
Η Σαμοθράκη παίρνει το θέμα «φαγητό» πολύ στα σοβαρά. Η ντόπια κρεατολαγνεία έχει γεύση από κατσικάκι σε διάφορες εκδοχές π.χ. στη σούβλα, στο φούρνο, στη λαδόκολλα κ.λπ. Άλλα πιάτα που θα σε κερδίσουν ήδη από τη μυρωδιά είναι το πανηγυρίσιο φαγί (όπου φαγί ίσον κρέας), το γοργόβραστο με πιλάφι, το μαντί (καβουρδισμένος κιμάς και φύλλο ζύμης σε χύτρα ή ταψί) και το λιωτό (κοκκινιστό με λιωμένα καρύδια). Επιπλέον ο ξινός τραχανάς, τα φλομάρια, τα τηγανόψωμα με κολοκυθολούλουδα και τα τοπικά ξεροτύρια αν και αουτσάιντερ, αναδεικνύονται σε δυνατά «χαρτιά» με την πρώτη μπουκιά. Από τον Γυναικείο Συνεταιρισμό Σαμοθράκης «Αξιοκέρασα» θα προμηθευτείτε κορυφαία χειροποίητα γλυκίσματα όπως γλυκά του κουταλιού από πράουστο, βύσσινο, σύκο και καρύδι, διάφορες μαρμελάδες αλλά και λικέρ.
http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

pdf

Πίσω στην κορυφή της σελίδας

Grab this Widget